Astrid Lindgren på NYA tjugan

Astrid Lindgren ersätter Selma Lagerlöf på 20-lappen. 50-kronorssedeln ska prydas av Evert Taube och den nya 200-lappen av Ingmar Bergman.

Det blev klart när Riksbanken i dag presenterade de framtida motiven på våra sedlar.

- Vi har denna gång försökt att skapa ett helhetsgrepp om sedlarna och ett helhetsgrepp om mynten, sade Johan Gernandt, riksbanksfullmäktiges ordförande.

Kriterierna för de nya ansiktena har varit viktiga kulturella insatser under 1900-talet. En jämn fördelning mellan kvinnor och män har också varit målet.

1 000-kronorssedeln kommer i framtiden att prydas av Dag Hammarskjöld och 500-kronorssedeln av Birgit Nilsson.

Den nya 200-kronorssedeln kommer att bära Ingmar Bergmans bild. 100-kronorssedeln pryds av Greta Garbo.

- Vi behåller dagens färger på sedlarna. 200-kronorssedeln blir grön, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

De nya sedlarna ska tillverkas av bomullspapper och vara mindre än dagens sedlar. Sedlarna ska få särskilda detaljer i koppartryck för att underlätta för synskadade.

Ett färgskiftande tryck i de kommande sedlarna kommer att ersätta dagens "metallband" som säkerhetsdetalj.

- Våra sedlar behöver på sikt ett bättre skydd mot förfalskningar. Det är ett litet problem i dag och så vill vi att det förblir. Där för uppgraderar vi säkerheten på sikt. Att byta säkerhetsdetaljer innebär större ingrepp i sedlarna, sade Christina Wejshammar.

Selma Lagerlöf försvinner alltså ur svenska plånböcker inom några år. Författaren prydde 20-kronorssedeln och fick svenskarna att prata om valören som "en selma".

Mynten blir i framtiden något mindre och lättare. Det gäller enkronan, tvåkronan och femkronan, men tiokronan behålls oförändrad. En- och tvåkronan tillverkas av kopparpläterat stål medan fem- och tiokronan tillverkas i legeringen nordic gold. Mynten kommer även i framtiden ha Sveriges statschef som tema.

- Det som återstår är att formge sedlarna och mynten. Det är en utmaning, sade Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt.

Tidigast 2014-2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas ute i handeln.

2011-04-11 @ 19:42:20 Permalink * MAMMANS VARDAG * Kommentarer (2) Trackbacks ()


Tiden bara rinner iväg, haha.

Haha, jag har visst glömt bort att blogga på ett tag och berätta om min senaste Västeråstripp. =0)

Söndagen den 27/3 kom Anneli och hennes Tomas på besök och sedan åkte jag & Alice med dem till Västerås. Vi sov hos Anneli till måndagen då vi åkte hem till mina föräldrar. Men först var vi på Indianen och åt thai- och pizzabuffé på tidiga kvällen. Lika gott som alltid... Sen fick vi skjuts hem till mina föräldrar där vi spenderade större delen av veckan...

På onsdagen var jag & Alice en sväng hem till Suzzy och träffade henne och hennes lille son Loke. Första gången vi var där på besök.

Sen var jag mest bara hemma hos mina föräldrar och tog det soft. Torsdag-fredag sov vi hos Anneli igen och sedan på fredagkvällen så hämtade mamma mig & Alice och vi åkte till Coop Forum och handlade. Sen sov jag hos dem till lördagen. Då körde mamma och pappa hem oss.

Jag, mamma och pappa åkte ner på stan och åt god thaibuffé. Sambon ville inte ha mat så han stannade hemma med Alice. Det var skönt att få lite egentid kände jag...Förra veckan var jag till BVC med Alice för vägning & mätning. Hon vägde då 5046g, var 57cm lång och hade 37cm i huvudomfång. Hon har gått upp 1,8kg och växt 9cm sedan hon föddes för drygt 2 månader sen. Hon växer så det knakar lilltjejen. =0P

Sedan på torsdagen så var jag ner på stan och fick massage för första gången någonsin. Det var riktigt nice. Och efter det så var jag till Hemköp och handlade lite. Fick 3h för mig själv, det var skönt. Och jag såg fram emot sen att komma hem till lilltjejen. =0)Nu i lördags så var jag & Alice på 9-årskalas för sambons systers mellanson som hade fyllt i fredags. Sambon mådde inte så bra så han stannade hemma, men jag ville gå dit och hälsa på så jag gick dit. Var där från 15:30 till 19:45.Annars har jag inte gjort så mycket sista tiden... Alice har sovit lite si och så sista tiden så jag är konstant supertrött, fy. Igårkväll var värre än någonsin... Jag gick till sovrummet med Alice redan 21:10 för att förhoppningsvis inte somna allt för sent. När klockan var 00:40 så sov hon och jag la ner henne i hennes säng. Hon vaknade direkt. Då fick sambon ta henne och jag fick sova. Jag hörde dem i badrummet en stund, men sen måste jag ha somnat ganska så snart. Min kropp var HELT SLUT och jag var så trött att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen. Fy, det var riktigt jobbigt!

Blev väckt efter 02:30, så jag hade nog sovit 1,5h iaf.

Då sa sambon att han måste också få sova och jag la Alice bredvid mig. Så det blev ju lite trångt för mig och sambon, hehe. Sen sov vi ganska så bra fastän vi vaknade många gånger. Vi vaknade sista gången framåt 12 idag på f.m. Haha, så länge brukar jag ALDRIG sova...På onsdag är det dags för 2-månaders läkarkontroll på BVC och sedan ska vi väga och mäta igen. Annars är det ganska lugnt här.
2011-04-11 @ 19:17:14 Permalink * MAMMANS VARDAG * Kommentarer (1) Trackbacks ()


Snart...

Har varit i Västerås i nästan 1 vecka och ska skriva om det när jag får mera tid. Inte alltid man får ro att sitta vid datorn med en liten ligist att ta hand om, haha. =0P
2011-04-04 @ 21:19:18 Permalink * MAMMANS VARDAG * Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kändisarna som lagt sig under kniven

Megan Fox - Före


Efter


Victoria Beckham - Före


Efter


Ashlee Simpson - Före


Efter


Jessica Simpson - Före


Efter


Tara Reid - Före


Efter


Lindsay Lohan - Före


Efter


Heidi Montag - Före


Efter

2011-04-04 @ 10:54:09 Permalink * KÄNDISAR * Kommentarer (4) Trackbacks ()


När tvillingar kommunicerar ;0)

Såg denna video nyss... störtskön!

2011-04-03 @ 10:43:36 Permalink * MAMMANS VARDAG * Kommentarer (2) Trackbacks ()


RSS 2.0